9 Eylül 2013 Pazartesi

A ROYAL AFFAİR / YASAK AŞK

7.6 imdb'ye sahip yapım; "En iyi yabancı film" dalında geçtiğimiz yıl Oscar adayı oldu.
Dram /Tarih türündeki yapım, akli dengesi yerinde olmayan çocuksu Danimarka Kralı VII Christian'ın karısı ve doktoru arasındaki ilişkiyi konu alıyor. İlişki diyorsak, buram buram tutku kokan bir tarih filmi beklemeyin. Ortak ideolojinin oluşturduğu gönül bağlarının gelişmesi, Danimarka'nın aydınlanma çağına girmesiyle eş zamanlı olarak ilerleyen bir ilişkiye tanık olurken filmin dram türünde olması kesinlikle acı dolu ve ağlak bir yapım izleyeceğinizi düşündürtmesin.

Yabancı film isimleri asla birebir tercüme edilmez ancak A Royal Affair'i "Yasak Aşk" gibi klişe bir isimle Türkiye piyasasına sunmaya karar veren kütüğü buradan esefle kınıyorum. Unutmadan yazdım, oh rahatladım.
Kesinlikle sürükleyici olmadığını düşündüğüm film, öte yandan başarılı oyunculuklar ve realist anlatımı ile kesinlikle akıcı, görüntü yönetmeni ise oldukça başarılı. İyi bir filmde olması gereken tüm özelliklere sahip olan Yasak Aşk, nitekim o kadar da iyi bir film değil. Ne yazık ki, benim gibi tarih ve dönem filmi seven, Avrupa hanedanlıklarını ilgiyle inceleyen bir sinema seyircisi değilseniz film bir noktada uykunuzu getirebilir. Ha izlemeyin mi derim, tabii ki izleyin. Aydınlanma Çağı Danimarka'sını öğrenin, doktorun idealist tutkusuyla kişisel kıskançlığının nasıl çıkar çatışması yaşattığına tanık olun, deli bir kralın nasıl kullanıldığını ve din tüccarlığının her tarihte her coğrafyada nasıl yer edindiğini görün, derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder