17 Ekim 2013 Perşembe

BEASTS OF THE SOUTHERN WILD/ DÜŞLER DİYARI

beast_southern_wildEn başta uyarmalıyım; bunu çocuk filmi falan sanan varsa kesinlikle değil. Belki bir festival filmi diyebiliriz ama kesinlikle posterine bakıp çocuk filmi sanmayın. Cannes, Bafta ve Sundance dahil toplam 63 ödül almış bir yapımdan bahsediyoruz.
Sakin bir hikaye, bence akıcı ve anlatımı masalsı. Hushpuppy rolündeki veledin oyunculuğu şahane. Fakat tebrikleri kesinlikle görüntü yönetmenine sunmak lazım. Şahane sahneler, mekan tasvirleri kusursuz yapılmış, efektler dozunda.
6 yaşındaki Hushpuppy (Cimcime) dünyanın sonu geldiğinde insanları koruyan "set"in dışında yaşamaktadır ve babasının ölümcül bir hastalığı vardır. Doğa kendi kendini yok etmeye başladığında babası Hushpuppy'i dünyanın sonuna hazırlamaya çalışır.
Fantastik, dram türündeki yapım 7.3 imdb'ye sahip. Çok tatlı bir film olarak tanımlayabilirim, masalsı mı masalsı bir anlatıma sahip. Hikaye seyirciye bir çocuğun gözünden aktarılıyor; çoğu sahnede acaba çocuğun hayalgücü mü yoksa filmin fantastik anlatımı mı diye ayırt etmeye çalışabiliyoruz ama beceremiyoruz. Zaten filmin numarası bu fluluğunda.
Dünyanın sonu gelip iklimler değiştiğinde, buzullar eriyip her yer su altında kaldığında "set"in içinde yaşayan herkes kurtulacak. Setin dışındakilerin yaşam alanına ise su basacak. Setin çekildiği çizgiden (siz de dikkatli bakın) ve Hushpuppy'nin yaşantısından yola çıkarak, sanki set dışındaki yerlerin 3. Dünya Ülkeleri'nin bir tasviri olduğunu söyleyebilirim. Filmden vurucu bir final beklemeyin, aksiyon beklemeyin. Kafa doluyken rahatlamak için, düşünceyi durdurmak için birebirdir. İyi seyirler:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder